ایده‌محوری «تولید هورمون GnRH نوترکیب آبزیان» برای ورود به دوره پیش‌رشد در شورای جذب و پذیرش مرکز رشد تصویب شد

بنا بر گزارش روابط‌عمومی مرکز رشد واحدهای فناوری طبرستان، در دویست و سی و یکمین جلسه شورای جذب و پذیرش که در تاریخ ۲۹ اردیبهشت برگزار شد، ایده‌محوری «تولید هورمون GnRH نوترکیب آبزیان» با هدف تولید مشتقات نوترکیب این هورمون برای بهبود فرایندهای تولیدمثلی در آبزیان، جهت ورود به دوره پیش‌رشد تصویب گردید.

دکتر صدیقه محمدزاده، مدیر هسته فناور، با اشاره به اهمیت توسعه فناوری‌های بیوتکنولوژی در حوزه آبزی‌پروری، بر این نکته تأکید کرد که استفاده از هورمون‌های نوترکیب می‌تواند به‌صورت مؤثری در کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری فرایندهای تکثیر مصنوعی ماهیان مؤثر باشد.

مدیر هسته فناور در ادامه به نقش تولید هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) اشاره کرد و افزود: «تعداد گونه‌های آبزی برای تکثیر و پرورش مصنوعی، باتوجه‌به توسعه روزافزون آبزی‌پروری تجاری، در حال افزایش است. مهم‌ترین گام در این حوزه، استحصال تخم و هم‌زمان‌سازی استحصال سلول‌های جنسی نر و ماده و مدیریت فرایندهای مربوطه می‌باشد. این عمل موجب کاهش هزینه‌ها، ساده‌سازی جمع‌آوری سلول‌های جنسی و بهبود فرایند انکوباسیون تخم‌ می‌شود.»

به گفته محمدزاده، این هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) یک نوروپپتید مؤثر در تنظیم فرایند تولیدمثل در مهره‌داران است. انواع مختلف آنالوگ‌های سنتتیک این هورمون، با نیمه‌عمرهای متفاوت و بازارهای مختلف، در دسترس هستند.

ایشان در پایان تصریح کرد: «محصول تولیدی مورد نظر، علاوه بر قسمت فعال پپتیدی، شامل سایر بخش‌های پروتئین GnRH است که باعث حفظ ساختار و افزایش پایداری آن می‌شود. این توالی بر اساس توالی پپتیدی هورمون مربوط به ماهی خاویاری طراحی شده و به‌صورت نوترکیب در داخل کشور تولید شده است. این محصول قیمت پایین‌تری نسبت به نمونه‌های خارجی دارد و برای مراکز بازسازی ذخایر و مزرعه‌های پرورش ماهی، اقتصادی‌تر، مطمئن‌تر و قابل‌اعتمادتر است.»

این ایده پس از بررسی و داوری توسط جمعی از متخصصان، از جمله دکتر فرید فیروزبخش، دکتر حمیدرضا هاشمی پطرودی، دکتر عادل قربانی، دکتر یاسر یعقوبیان و دکتر همایون اسدی، و کسب آرای موافق، برای جذب و استقرار در مرکز رشد دانشگاه تصویب شد و جهت تأیید نهایی به شورای مرکز رشد ارجاع گردید.