دستیابی به دانش فنی و ساخت “انبارهای هوشمند نگهداری میوه” برای نخستین‌بار در کشور توسط واحد فناور مستقر در مرکز رشد

پژوهشگران مرکز رشد واحدهای فناوری طبرستان، برای اولین‌بار در کشور موفق به ساخت انبارهای هوشمند نگهداری میوه شدند.

به گزارش روابط‌عمومی مرکز رشد، مهندس امین انتظاری عضو شرکت فناور میوه طبرستان مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور طبرستان این دانشگاه در ارتباط با این دستاورد، اظهار داشت: باتوجه‌به تولید 5 میلیون‌تنی مرکبات در کشور و میزان تلفات پس از برداشت 25 درصدی؛ سالانه حدود 25/1 میلیون تن مرکبات در مراحل پس از برداشت و انبارداری از بین می‌روند. ازآنجاکه در تولید هر کیلوگرم مرکبات 4/1 مترمکعب آب مصرف می‌شود، لذا با ضرب این عدد در تلفات 25/1 میلیون‌تنی، سالانه 7/1 میلیارد مترمکعب آب گران‌بها در این بخش هدر می‌رود. مشکلاتی از قبیل درصد تلفات بالا و کاهش کیفیت میوه در نگهداری سنتی میوه، عدم وجود سرمایه‌گذاری در خصوص صنایع تبدیلی میوه و ظرفیت ناکافی سردخانه‌ای جهت ذخیره‌سازی، موجب بالا بودن میزان ضایعات و وجود نوسانات شدید در عرضه و تقاضای میوه شده است. ازآنجایی‌که هدف از انبارداری میوه، نگهداری به‌منظور حفظ کیفیت و بازارپسندی و ایجاد یک جریان یکنواخت ارائه میوه به بازار در طول سال می‌باشد استفاده از روش‌های فنی  و هوشمندسازی جهت نگهداری میوه امری اجتناب‌ناپذیر است؛ لذا ساخت انبارهای هوشمند نگهداری میوه برای اولین‌بار در کشور برای نگهداری مرکبات توسط شرکت فناور میوه طبرستان اجرایی شد.

ایشان بر این نکته تأکید داشتند که کنترل دقیق پارامترهای محیطی، گردش هوای یکسان و کنترل نقطه شبنم در انبارهای هوشمند موجب کاهش درصد تلفات انبارداری و حفظ کیفیت میوه در انبارداری طولانی‌مدت می‌شود و با اتوماسیون دقیق موجبات کاهش نیروی انسانی در فرایند انبارداری فراهم خواهد شد. در واقع سامانه کنترلی انبارهای هوشمند، پارامترهای مختلف مانند دما، رطوبت، دی‌اکسیدکربن و اتیلن را با استفاده از حسگرهای مختلف درون و بیرون انبار و دریچه‌های اتوماتیک و تهویه هوشمند کنترل می‌کند.

 انتظاری اظهار داشت از دیگر ویژگی‌های انبارهای هوشمند استفاده از هوای سرد محیط بیرون برای خنک‌کردن و کنترل دما است که موجب صرفه‌جویی قابل‌توجه در مصرف انرژی انبارهای هوشمند نسبت به سردخانه‌های رایج می‌شود.

وی در پایان تصریح کرد: با مساعدت مرکز رشد واحدهای فناوری طبرستان، ایده انبارهای هوشمند میوه در نقاط مختلف استان مازندران برای باغداران و ذخیره‌سازان میوه اجرا و به بهره‌برداری رسید.